Μουσική
Ως ακροατή και ως συνθέτη, πάντα με απασχολούσε ο τρόπος που θα μπορούσε να αποδοθεί μουσικά κάτι πολύ σκληρό, όπως ο θάνατος ή η δυστυχία στην ανθρώπινη ύπαρξη. Αναρωτιέμαι όχι μόνο πώς, αλλά και αν μπορεί η μουσική γενικά να έχει τέτοια δύναμη και τέτοια μεταδοτικότητα. Μια προσέγγιση που επικρατεί, ίσως η πιό διαδεδομένη, είναι το Requiem. Το Requiem είναι νεκρώσιμη ακολουθία της καθολικής εκκλησίας με λατινικό κείμενο. Πολλοί συνθέτες έχουν στην εργογραφία τους Requiem, με πρώτο τον J.Ockeghem ο οποίος θεωρείται ότι έγραψε το πρώτο περίπου το 1470.
Προσωπικά τα αγαπημένα μου Requiem σε τυχαία σειρά είναι των:
Giuseppe Verdi
Krzysztof Penderecki
A.Schnittke
J.Rutter
και τέλος του A.Dvořák το οποίο είχα την τύχη να το ερμηνεύσω ως χορωδός.
Το Requiem προσωπικά μου αρέσει πολύ σαν είδος διότι σε βάζει σε ένα συγκεκριμένο κλίμα, δε ξέρω αν ευθύνεται η μουσική, το κείμενο ή πολύ πιθανόν ο συνδυασμός και των δύο, αλλά είτε είσαι, είτε δεν είσαι θρησκευόμενος καταφέρνει πολύ καλά τον σκοπό του.
*****
Όταν όμως σκοπός σου είναι να περιγράψεις τον πόνο που ένιωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους ή θες να περιγράψεις μέσω της μουσικής κάτι πολύ σκληρό όπως ένας πόλεμος ή μια γενοκτονία, το Requiem προσωπικά μου ακούγεται πολύ όμορφο και πολύ μελωδικό για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η μουσική σ' αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να είναι ανάλογη.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα του K.Penderecki.
Συνεχίζεται...